Blog

Recomandarile unui videograf de nunta

servicii foto video

Recomandarile unui videograf de nunta

Gratie situatiilor cu care ne-am confruntat pe parcursul intregii perioade de cand noi activam pe piata foto video de nunta, am decis sa adaugam un articol care sa fie de un real folos pentru oricine ajunge in punctul in care viata il obliga sa apeleze la serviciile unui fotograf sau cameraman profesionist, avand speranta ca atunci cand veti face acest lucru sunteti pe deplin in cunostinta de cauza iar alegerea facuta nu v-a inselat asteptarile.
Indiferent daca ne place sau nu, traim de o bucata de vreme (cam peste 20 si ceva de ani) in lumea plina de reguli a capitalismului, o lume in care totul este guvernat de principiul drastic al echilibrului dintre cerere si oferta. Inconstient, mintea noastra jongleaza cu bugete, venituri cheltuieli, balante si mai stiu eu ce alte chestii contabilicesti, transformandu-ne intr-un soi de corporatisti de factura mai mica evident, in care totul se invarte in jurul gestului reflex de a cauta oricand si oriunde cuvantul „oferta”. Si atunci cand il gasim, uitam cu desavarsire sa mai fim pe deplin rationali, lasandu-ne prada in fata cantitatii in detrimentul calitatii, mintindu-ne cu iluzia ca am facut o afacere buna. cameraman nuntaCum se traduce si se rasfrange acest lucru asupra noastra atunci cand trebuie sa alegem un profesionist in materie de filmare sau fotografie de nunta, este simplu: ti-ai gasit jumatatea, simti ca esti in al noualea cer si fluturii iti invadeaza nu doar stomacul, simti ca nu mai poti si nu mai vrei sa traiesti fara sau departe de ea/el, ii dai sau primesti, dupa caz, inelul de logodna si inevitabil urmeaza pasul urmator -nunta.
Aici intervine gestul reflex de care vorbeam mai sus: nunta = buget…si apoi instantaneu oferta…Nu am sa ma opresc asupra celorlalte componente existente pe lista evenimentului cu pricina, limitandu-ma la fotografia si videoclipul de nunta unde se introduce bugetul , o valoare cuprinsa intre atat si atat, in functie de limitarile sau nelimitarile materiale ale fiecaruia. Dai repede un search pe google ( ca toata lumea are telefon smecher cu google) si motorasul de cautare iti umple ecranul cu jdemii de fotografi si cameramani aflati doar la un clic distanta si care se incadreaza in buget…pfff si mai dau si ceva la super oferta foto video…tinzi sa crezi ca este simplu , ca oricine poate face munca asta de vreme ce sunt atat de multi, iti propui sa negociezi la sange, si te cuprinde asa un soi de invidie ca respectivii mai beneficiaza si de mancare, bautura si distractie moka la nunta ta… Ei bine dragilor, nu este asa… meseria de fotograf sau cameraman profesionist (si nu intamplator am subliniat) pentru nunta ascunde in spatele sau o adevarata industrie care nu este un banal mit, o goana nebuna pentru prinderea celui mai bun instantaneu sau a celui mai tandru gest din cadrul evenimentului, ore de editari si montaj cu ochii lipiti de desktop pana la ore tarzii din noapte, fler si inspiratie divine, si nu in ultimul rand, cheltuieli mari pentru a fi din punct de vedere logistic cu un pas inaintea concurentei ( si o sa explic detaliat intr-un articol viitor cam ce sume de natura sa iti taie respiratia se vehiculeaza pe piata de tehnica foto video).foto video nunta
Recomandarile noastre se opresc asupra cerintelor pe care trebuie sa le aveti atunci cand va hotarati sa optati catre o companie sau alta pentru a putea beneficia de rezultate decente, in stransa corelare cu suma pe care o alocati pentru filmarea si realizarea montajului si a videoclipului de nunta.
In primul rand trebuie luat in considerare faptul ca ideea de baza de la care se pleaca este aceea de a avea acces la aceste amintiri o perioada de timp cat mai lunga cu putinta. Evolutia tehnicii a facut ca nu de putine ori sa vad situatii in care vechile casete VHS sa zaca aruncate si pline de praf pe vre-un raft uitat, din simplul motiv ca celebrul „ultim racnet” de video din urma cu 20 de ani este acum uzat atat moral cat si fizic, obligand la costuri cu transferul pe CD sau DVD dar din pacate tehnologia nu sta pe loc, DVD-ul la ora actuala este si el depasit. Nunta pe DVD o aveti pastrata in format SD (Standard Definition)la o rezolutie maxima de 720X576, mult sub posibilitatile actuale. Ca idee rezolutia Full HD 1920X1080 (Full High Definition) este de 4 ori mai mare fata de SD, cu alte cuvinte Imaginea Full HD este formata din 4 imagini SD. Este rezolutia optima in zilele noastre chiar daca trendul se indreapta catre rezolutia 4K.
best moments videofilmari nunti

In momentul in care cautati videograful sau cameramanul de nunta tineti cont de detaliile de mai sus si cautati pe cel care detine cel putin o camera Full HD ,indicat este filmarea cu doua camere. De ce aceasta optiune este ideala? pentru ca filmarea cu 2 camere asigura filmare din unghiuri diferite si incadraturi diferite. Ganditi-va spre exemplu la un meci de fotbal filmat cu o singura camera, camera care „alearga” de la un subiect la altul, de la minge la fotbalist sau de la o poarta la alta :))). Cu siguranta este ceva foarte obositor si ametitor, dupa primul minut veti avea dureri de cap. La o scara mai mica este si evenimentul dumneavoastra. Cand spun asta nu ma refer la numarul de invitati sau terenul de desfasurare al evenimentului. Ma refer la dinamicitatea filmarii, nunta sau evenimentul dumneavoastra trebuie sa ramana o amintire placuta si relaxanta pentru privitor, in niciun caz obositoare sau plictisitoare (asta in cazul in care singura camera cu care se filmeaza ramane fixa exact ca o camera de supraveghere) Filmarea din doua unghiuri inlatura riscul de a „scapa momentul” unic chiar daca se mai intampla ca o camera sa fie opturata din neglijenta unui invitat ce se pune in fata cameramanului fara sa-si dea seama sau pur si simplu unui alt motiv de natura tehnica.

Suportul ideal pentru predarea materialului catre client si pe care il recomandam este Blu Ray sau Memory Stick cu rezolutia Full HD 1920×1080 cu o durata cuprinsa intre 1h30 minute si 2h15 minute in care sa fie cuprins intregul eveniment. Si aici se poate face o intreaga polemica pe tema duratei montajului final de nunta. Majoritatea vor cantitate in detrimentul calitatii, vor 4-5 ore tinand cont ca evenimentul lor se desfasoara pe o perioada de aproximativ 20 ore. De ce? Pana la urma sunt aceleasi persoane care se invart in acelasi cerc, asta spun cand ma refer la hore. De ce sa nu scapam de filmarea lunga si plictisitoare si sa nu ne indreptam atentia catre stilul cinematografic, montaj ce se bazeaza pe emotia creata de
miri in ziua nuntii? Va place sa urmariti un film facut la Hollywood ? Ei reusesc sa surprinda povestea de viata a unei persoane intr-un montaj de pana in 2 ore. Noi de ce nu putem surprinde o singura zi in 2 ore? Este o tema care trebuie sa va dea de gandit… Acest montaj de eveniment trebuie suplimentat si cu un montaj Best Moments (videoclipul nuntii) de aproximativ 3-4 minute, capabil sa introduca privitorul in atmosfera nuntii. Evident, pentru cei care doresc amintirile in detaliu, exista posibilitatea de a realiza un trailer al evenimentului ( ceva similar cu Best Moments, dar mai dinamic si cu o coloana sonora mai antrenanta) sau tot mai des solicitatul Trash The Dress. In ce ne priveste, nu avem o atitudine selectiva in ceea ce priveste cerintele venite din partea clientilor, si mizam pe ideea ca o comunicare clara si stransa cu fiecare solicitant va avea rezultatul scontat, justificand pe deplin fiecare banut perceput.


  • Facebook
  • Vimeo